Ένα βιβλίο που μπορεί να κάνει τον καθένα μας να ψαχτεί, να αναρωτηθεί και να ψάχνει τις σωστές ερωτήσεις. Το όλο θέμα βασίζεται στην φιλοσοφία του Σωκράτη, ο οποίος πίστευε και αποδείκνυε πως ο κάθε ένας μπορεί να γίνει φιλόσοφος, ανεξάρτητα από τη μόρφωση και την κοινωνική του τάξη. Κάτι αντίστοιχο κάνει και περιγράφει ο συγγραφέας τις εμπειρίες του σε διάφορα μέρη που προσπάθησε να τα κάνει φιλοσοφικούς τόπους.
’ρτεμις Γρηγοριάδου
Πώς θα ήταν η ζωή χωρίς ερωτήματα; Ο Κρίστοφερ Φίλιπς οργανώνει την πιο πρωτότυπη κοινότητα φιλοσοφικής αναζήτησης, το Καφέ Σωκράτης. Αναζητά την ουσία του «σωκρατίζειν», την τέχνη του να θέτεις ερωτήματα και να τα διερευνάς διεξοδικά γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν απόλυτες απαντήσεις. Μεταφέρει το πάθος του για τη φιλοσοφία ως καθημερινή εμπειρία σε μια σειρά φιλοσοφικών συζητήσεων με ελεύθερη συμμετοχή, αλλά με την εξής βασική προϋπόθεση: δεν αρκεί να έχεις το θάρρος να εκφράζεις τη γνώμη σου, αλλά πρέπει επίσης να έχεις το θάρρος να θέτεις τη γνώμη σου υπό αμφισβήτηση. Το Καφέ Σωκράτης μπορεί να οργανωθεί οπουδήποτε: από σχολεία μέχρι άσυλα και από εστιατόρια μέχρι φυλακές. Το βιβλίο αυτό δεν είναι βιβλίο αυτοβοήθειας.
Μεταφέρει τη γνωριμία του συγγραφέα με ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης που ενδιαφέρονταν όχι μόνο ν αναγνωρίσουν καλύτερο ποιοι είναι, αλλά και να αποκτήσουν ένα νέο τρόπο σκέψης και αντίληψης της ζωής. ..[...}
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Στοιχεία βιβλίου: μετάφραση: Τζένη Καραβίτη, εκδ. Κέδρος, σελ.286, εκδ. 2007 |