Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε να προβάλλεται με το σλόγκαν: "τι έτρωγαν οι Έλληνες κατά την προηγούμενη γερμανική κατοχή". Αυτός ήταν βασικός λόγος για να το αναζητήσω στο ράφι του αγαπημένου μου βιβλιοπωλείου. Η συγγραφέας, η ιστορικός Ελένη Νικολαΐδου, είναι γνωστή, καθώς έχει γράψει πολλά άλλα βιβλία (για τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, λεξικό κ.ά.) και το ξεφύλλισμα του βιβλίου ενδιαφέρον. Έτσι βρέθηκα να το διαβάζω στο μετρό καθ' οδόν για το σπίτι και να χάσω, έτσι, τη στάση μου και μετά να γυρνάω πίσω!
Πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχω διαβάσει και το ωραίο είναι ότι είναι ταυτόχρονα και ιστορικό - τεκμηριωμένα ιστορικό. Δεν βασίζεται σε μνήμες και αφηγήσεις τρίτων, όπως τα περισσότερα βιβλία που αναφέρονται στην κατοχή. Πρόκειται για αναφορές σε δημοσιεύματα των εφημερίδων της κατοχής. Εφημερίδες που δημοσίευαν "συνταγές των περιστάσεων" έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να φτιάξει φαγητό με τις πενιχρές πρώτες ύλες που είχε τότε. Για παράδειγμα, το ξέρατε ότι ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΝ ΜΕ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ; Κατά την κατοχή, το αυτό έγινε άφαντο και έτσι δημιουργήθηκε η συνταγή που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα!!!
Στο βιβλίο υπάρχει και παράλληλη ιστορία, δηλαδή τι συνέβαινε την εποχή εκείνη στον Ελλαδικό χώρο με τους κατακτητές, τους συμμάχους και τους αντάρτες.
Το προτείνω ανεπιφύλακτα.
Γιάννης Π. (Μαρούσι)
Στοιχεία του βιβλίου: σχήμα 14x21 cm, σελίδες 202, χρόνος έκδοσης 2011, τιμή: 14,40