Σαμπάνια με γύρο και κάπου εκεί μέσα μπλέκεται και ένας μπακλαβάς, ένας σκύλος και ένα κοκτέιλ. Όλα αυτά μέσα στα Εξάρχεια, παρέα με έναν υπάλληλο φούρνου, έναν καθηγητή και τον Τάκη που λύνει την κοτσίδα του όταν θυμώνει πολύ.
Ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ, πολύ καλές ατάκες και σασπένς. Το γεγονός πως φαινομενικά αταίριαστα πρόσωπα – ένας υπάλληλος φούρνου και η φίλη του , ένας καθηγητής, ένας χημικός, η μαστόρισσα του μπακλαβά κυρία Ελένη, ένας σκύλος, ένας ασφαλιστής και η Μέλπω μπλέκονται μεταξύ τους, έχει να κάνει με την ικανότητα συγγραφής του δημιουργού του βιβλίου.
Ένα βιβλίο απρόβλεπτο, σαρκαστικό και ενδιαφέρον. Εκτός πως θα περάσετε καλά διαβάζοντας το, θα μάθετε και τα μυστικά του μπακλαβά που δεν θα τα βρείτε σε κανένα βιβλίο μαγειρικής. Αν δεν γελάσετε, σίγουρα θα χαμογελάσετε…
Νανού Νικολά
Από το οπισθόφυλλο:
Είναι αλήθεια ότι ζήτησα από τον Παρασκευά να περιγράψει με λίγα λόγια το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου. Ίσως βέβαια να ήταν λάθος η στιγμή. Επρόκειτο για προχωρημένη νυχτερινή ώρα και κάποια μυστήρια μουσική ακουγόταν από το βάθος.
Ξαφνικά άφησε κάτω το ποτό του και φανερά εκνευρισμένος είπε:
«Ξημερώνει Παρασκευή και κάθε Παρασκευή γιορτάζω. Φαντάζομαι πως ξέρεις τι σημαίνει αυτό».
Μετά ρούφηξε άλλη μια γουλιά, στοχάστηκε για λίγο και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά:
«Κάθε προσπάθεια να διαφημίσεις το βιβλίο στο ίδιο του το εξώφυλλο, είναι σαν να θέλεις ν α πουλήσεις μπακλαβά δι΄ αλληλογραφίας».
Αποτελείωσε το ποτό του (πάντα το κάνει αυτό), σηκώθηκε, κοίταξε τριγύρω καχύποπτα κι έφυγε. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο μουσάτος μπάρμαν μου έριξε μια ματιά γεμάτη συμπόνια,. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν είχε πληρώσει.
Στοιχεία βιβλίου: σελ. 182, εκδ. Ωκεανίδα, εκδ. 2009
|