www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

384 βιβλία / 299 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 88 συνεντεύξεις


Διαβάστηκε 2115 φορές.

: ΓΙΑ ΣΕΝΑ

ΓΙΑ ΣΕΝΑ

Ένα βιβλίο που μας εντυπωσίασε


Συγγραφέας: ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΒΑΛΙΑ

Εκδόσεις: ΑΣΤΑΡΤΗ

Ανήκει στην κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


- Δες όλα τα βιβλία αυτού του συγγραφέα (3 βιβλία)

- Δες όλα τα βιβλία στην ίδια κατηγορία (117 βιβλία)


Καλά κρυμμένα μυστικά, θαμμένα με ζήλο να μη βγουν ποτέ στο φως, αν βγουν θα κάψουν. Μήπως, όμως,  έπρεπε να βγουν και να καίγανε αυτούς που έπρεπε να τιμωρηθούν;

Η γνώμη του κόσμου, το τι θα που οι άλλοι ήταν και θα είναι πάντα η αιτία να μην γίνονται πράγματα. Μήπως ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η αλυσίδα, να διαλυθεί αυτή η πίστη;

Ένα βιβλίο που σε κάνει να σκεφτείς, να αναρωτηθείς για το πόσο πρέπει να παλέψεις ανάμεσα στη κοινωνική εικόνα κα στον αληθινό έρωτα. Στο πόσο πρέπει να ανοίγεις το στόμα σου και να μιλήσεις ή να σιωπήσεις για πάντα.

Το νέο βιβλίο της  Βάλιας Καραμάνου μας μιλάει για αυτές τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την καλογραμμένη της νουβέλα «Για σένα».

Νανού Νικολά

 


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου

O Kώστας είναι ένας καταξιωμένος γιατρός και οικογενειάρχης. Μια αναπάντεχη όμως επιπλοκή στη δουλειά του τον αναγκάζει να επιστρέψει προσωρινά στο πατρικό του σπίτι, μακριά από τη ζωή του στην Αθήνα, προκειμένου να σβήσει για λίγο καιρό τα ίχνη του. Ωστόσο, εκεί έρχεται αντιμέτωπος με την αλλόκοτη παρουσία ενός νεαρού κοριτσιού, αλλά και την πρώτη του αγάπη, τη Μαρίνα, την οποία πρόδωσε κάποια χρόνια πριν, προκειμένου να αποκτήσει επαγγελματικό και κοινωνικό κύρος.

Οι συναντήσεις αυτές θα τον οδηγήσουν στην αφύπνιση ανεξέλεγκτων συναισθημάτων και στην προσωπική έρευνα του παρελθόντος. Μέσα από τη διαδικασία αυτή όμως, αναδύονται παράλληλα παλιά και επώδυνα οικογενειακά μυστικά, που παρέμεναν για χρόνια κρυμμένα και πλέον απαιτούν την κάθαρση.

Ο Κώστας καλείται να τα αντιμετωπίσει, αλλά και να πάρει για άλλη μια φορά αποφάσεις ζωής.

 

 

 

Στοιχεία βιβλίου: σελ. 96, εκδόσεις Αστάρτη, έκδοση 2014

 


 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΗΣ ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΣΤΟ: http://www.diabazoume.gr/confs.php?id=673

 

- Τι περιμένετε να σκεφτεί ο αναγνώστης διαβάζοντας το νέο σας βιβλίο «για σένα»;

Να προβληματιστεί κυρίως για την ύπαρξη της ‘ασφάλειας’ σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Και αν αυτή δεν αποτελεί τελικά δεδομένο, να αναρωτηθεί αν αξίζει να κάνει κανείς υπερβάσεις προκειμένου να αποκτήσει την ευτυχία ,όπως την ορίζουν τα βαθύτερα συναισθήματα της αγάπης και του αλτρουϊσμού.

 

- Γιατί «για σένα» ο τίτλος; Μπορείτε να το αναλύσετε για τον αναγνώστη;

Ο τίτλος μοιάζει με αφιέρωση, όπως μου έχουν επισημάνει μερικοί αναγνώστες. Σε σχέση με την πλοκή του έργου, αναφέρεται κυρίως στη μητρική αγάπη  και στη θυσία που καλείται να κάνει μία μητέρα για να σώσει την κόρη της. Παράλληλα όμως, σχετίζεται με το ερωτικό δίλημμα του βασικού ήρωα ανάμεσα στο κοινωνικό ‘φαίνεσθαι’ και τα βαθύτερα αισθήματά του για την πιο καταλυτική γυναικεία παρουσία στην μέχρι τότε ζωή του.

 

- Η ιστορία της Χαρούλας και της κυρίας Σμαραγδής είναι αληθινή ολόκληρη ή ένα κομμάτι της μόνο; Τι σας κέντρισε το ενδιαφέρον για να τη βάλετε στο βιβλίο σας;

Κατ’ αρχάς, η υπόθεση της νουβέλας εκτυλίσσεται στην Αργολίδα, στο αγρόκτημα της μητέρας μου, όπου διατηρώ τις πιο όμορφες και νοσταλγικές μνήμες  από τα καλοκαίρια των διακοπών μου. Επομένως, στοιχεία του τόπου και του χρόνου είναι σαφώς αληθινά μέσα στη γενικότερη μυθοπλασία. Συγκεκριμένα, η ιστορία της Σμαραγδής και της Χαρούλας είναι δυστυχώς αληθινή και συνέβη πριν μισό αιώνα σε ένα χωριό αυτού του τόπου. Αντίθετα, η ιστορία του Κώστα και της Μαρίνας αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Ένα καλοκαιρινό βράδυ λοιπόν έτυχε να αφηγηθεί μία θεία μου την τραγική κατάληξη της Χαρούλας και η γεύση που μου άφησε δεν θα μπορούσε παρά να ζωντανέψει  μέσα μου μία  ιστορία, που ήταν αδύνατο να μην αφηγηθώ….

 

- Τι πιστεύετε πως εμποδίζει τον σύγχρονο άνθρωπο να ακολουθήσει την καρδιά του και να ζήσει ελεύθερα;

Οι συμβάσεις, το περιχαρακωμένο ‘εγώ’ μας,  ο φόβος που μας κάνει μια σταλιά ανθρωπάκια ‘τυφλά’ και ‘κουφά’ σε ό,τι  κραυγάζει δίπλα μας…

 

- Οι ηρωίδες στο βιβλίο σας είναι βασανισμένες. Τι θα προτείνατε στις γυναίκες για να μην ζήσουν παρόμοιες καταστάσεις;

Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος θνητός να αποφύγει τον ‘βασανισμό’ του και μόνο λόγω της θνητότητάς του. Μπορεί όμως να αντισταθεί σε ό,τι δυσανάλογα τρομαχτικό αντιμετωπίζει και να πολεμά ως το τέλος. Αν ο έρωτας δεν διαθέτει τέτοια δύναμη πάντα, σίγουρα μπορεί και πρέπει να το καταφέρνει μία μητέρα, όποιο και να είναι το  κόστος.

 

- Που και ποιες ώρες γράφτηκε το βιβλίο;

Συνήθως τα βιβλία μου γράφονται στο εξοχικό μου έξω από το Άργος τα καλοκαίρια, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί κανόνα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η συγγραφή για μένα είναι πλέον μία πειθαρχημένη εργασία , με τη διαφορά ότι την απολαμβάνω πολύ περισσότερο: ξυπνώ δηλαδή το πρωί, απομονώνομαι και πιάνω δουλειά ως το μεσημέρι. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται έως ότου ολοκληρωθεί το έργο με απόλυτη δέσμευση ως προς τους ήρωές μου. Μπορώ να πω ότι σε τέτοιες περιόδους ζω περισσότερο στον δικό τους κόσμο, παρά στον δικό μου.  Αυτό τελικά ίσως είναι και το προνόμιο ενός συγγραφέα!

 

Μάιος 2014, για το diabazoume.gr copyright 2014Σου άρεσε το βιβλίο; Κάνε Like βρε, τι σου ζητάνε;


Πες κι εσύ τη γνώμη σου γι αυτό το βιβλίο παρακαλώ.
Αυτές που θα επιλέξουμε θα μπουν μέσα στο άρθρο, ως μέρος της κριτικής με το όνομά σας φυσικά.

MONO 11 ΕΥΡΩ


arithmology http://www.klitia.gr/arithmology.php ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΟ ΛΥΚΟΣΚΥΛΟ chocosplash.gr arithmology http://www.klitia.gr/arithmology.php arithmology http://www.klitia.gr/arithmology.php